24/7 bereikbaar op 06 51 61 69 93

Vragen? Stel ze gerust
Begrafenis of crematie
Begrafenis of crematie
Begrafenis of crematie
Begrafenis of crematie

Begrafenis of crematie

In Nederland kiest zo’n 40% van de Nederlanders voor een begrafenis en zo’n 60% kiest voor een crematie. De afweging voor een begrafenis of crematie kan uit meerdere keuzes bestaan, maar kan ook een persoonlijke voorkeur zijn. Soms kan de keuze ook gebaseerd zijn op het geloof.

Crematie

 • De as die vrijkomt bij een crematie kunnen nabestaanden dicht bij zich houden, bijvoorbeeld in een urn of een sieraad. Ook kan ervoor gekozen worden de as op een openbare plaats te bewaren, zodat iedereen de overledene kan bezoeken. Het uitstrooien van de as op een daartoe bestemde plaats is ook een mogelijkheid.
 • Als u een urn of een urnennis wilt begraven komt er een licht onderhoud bij kijken.
 • Wilt u de as in bijvoorbeeld een columbarium, urn, sieraad of urnennis bewaren?
  Dan brengt dit extra kosten met zich mee.
 • De kosten voor een crematie liggen over het algemeen een stuk lager dan de kosten voor een begrafenis.

Begrafenis

 • Alle nabestaanden van de overledene kunnen het graf bezoeken. Bij een graf biedt u dus de mogelijkheid dat ook vrienden en kennissen van de overledene het graf kunnen bezoeken.
 • Bij een begrafenis kunt u kiezen uit verschillende soorten graven, zoals een natuurgraf, familiegraf of een algemeen graf.
 • Een graf heeft onderhoud nodig. Dit houden veelal de nabestaanden bij, maar er kan ook iemand voor ingehuurd worden.
 • De kosten voor een begrafenis zijn over het algemeen duurder omdat u te maken krijgt met grafkosten en een grafmonument.
 • Grafkosten worden voor een bepaalde periode afgekocht. Na deze periode kunnen de grafkosten eventueel verlengd worden.

Enkele tips

Ook als duidelijk is wat de grootste verschillen zijn tussen een begrafenis of een crematie, blijft het soms moeilijk een juiste keuze te maken. Vooral als er geen religieuze redenen zijn om te kiezen voor een begrafenis of crematie.
Hieronder enkele tips, zodat u bewuster een keuze kunt maken tussen begraven of cremeren.

 • Praat er met uw familie en/of vrienden over. Een begrafenis of crematie is geen onderwerp waar u dagelijks over nadenkt, maar velen hebben wel duidelijke redenen om voor een begrafenis of een crematie te kiezen. Dit geeft wellicht nieuwe inzichten zodat de keuze makkelijker wordt.
 • Veel crematoria en begraafplaatsen hebben jaarlijks een open dag. Dit is een laagdrempelige manier om te kijken wat u het meest aanspreekt.
 • Hebt u bijzondere of specifieke wensen? Bespreek deze vooraf met een crematoria of begraafplaats, wellicht blijkt daaruit dat bepaalde wensen niet uitgevoerd kunnen worden. Zo is de keuze voor begraven of cremeren direct voor u gemaakt.
 • Ook bij cremeren zijn er mogelijkheden voor een herdenkingsplek. Als een herdenkingsplek een belangrijk uitgangspunt voor u is, dan zit u niet per definitie vast aan een begrafenis.

Niet bekend of overledene begraven of gecremeerd wil worden?

Als nabestaanden niet weten of de overledene begraven of gecremeerd wil worden en als deze wens ook nergens vastgelegd is (bijvoorbeeld met een uitvaartverzekering), dan ligt de keuze bij de nabestaanden. De nabestaanden moeten dan de keuze maken voor een begrafenis of crematie.

Uw wensen vastleggen

Afscheidszorg De Calavon beschikt over een laatstewens boekje. Download deze hier

Afscheidszorg De Calavon
Jeanette van der Beek
Garsenshof 82
7231 LC Warnsveld

E-mail: afscheid@decalavon.nl
Mobiel: 06 51 61 69 93
KvK 65661915

't Warnshuus
Dreiumme 43
7232 CN Warnsveld