24/7 bereikbaar op 06 51 61 69 93

Vragen? Stel ze gerust

Uitvaartwensen

condoleance, bloemen, catering, muziek

Condoleance-defilé en andere vormen

Vaak wordt er standaard na de plechtigheid en de begrafenis of crematie gecondoleerd. Vroeger was het ‘condoleance-defilé de norm. De nabestaande vormden een rij en alle begrafenisgasten liepen één voor één aan hen voorbij om een korte condoleance uit te spreken (bijv. ‘Gecondoleerd en sterkte’).

Tegenwoordig wordt regelmatig het defilé overgeslagen. Veel mensen vinden het onnodig stressvol en onaangenaam voor de nabestaanden. Het is wel raadzaam dat de uitvaartondernemer dit aan de gasten laat weten. Hij kan namens u zeggen dat mensen welkom zijn bij uw tafel langs te komen om daar hun deelneming te getuigen voordat ze weggaan, of dat u iedereen bedankt voor hun komst en het volkomen begrijpt dat niet iedereen in de gelegenheid is om u ter plekke persoonlijk te begroeten en condoleren.

 • Condoleance-defilé en andere vormen
 • Condoleance-defilé en andere vormen
 • Condoleance-defilé en andere vormen
 • Condoleance-defilé en andere vormen

Betekenis en gebruik van bloemen in de uitvaart

Er zijn heel veel mogelijkheden waaruit gekozen kan worden als het gaat om bloemen bij een uitvaart. Er zijn grafkransen, graftakken en herinneringslinten te koop. Maar natuurlijk kan men ook bloemen plukken of een ‘gewoon’ boeket gebruiken. Bij het opbaren komt het voor dat nabestaanden de overledene een bloem of boeketje in de handen geven. Tijdens de uitvaartplechtigheid kunnen de bloemen op of rond de kist liggen. Doorgaans is het zo dat bloemstukken van de familie op of het meest dichtbij de kist liggen. De bloemen van belangstellenden worden rond de kist gelegd. Soms gooien aanwezigen een bloem in het graf waar de kist in is gezakt. Families kunnen zelf kiezen wat ze met de bloemen doen na de uitvaartplechtigheid. Ze kunnen achterblijven op het graf of op het crematoriumterrein, maar het is ook mogelijk ze mee naar huis te nemen of ze neer te leggen bij een monument. Zijn er veel bloemen dan kan men ervoor kiezen om uit elk stuk één of meerder bloemen te halen en daar een boeket van samen te stellen. Het komt ook voor dat nabestaanden geen bloemen willen tijdens bij de uitvaart.

 • Betekenis en gebruik van bloemen in de uitvaart
 • Betekenis en gebruik van bloemen in de uitvaart
 • Betekenis en gebruik van bloemen in de uitvaart
 • Betekenis en gebruik van bloemen in de uitvaart

 • Catering bij uitvaart
 • Catering bij uitvaart
 • Catering bij uitvaart
 • Catering bij uitvaart

Catering

Veelal denken mensen dat er na een uitvaartplechtigheid, tijdens de condoleance enkel maar koffie/thee geschonken kan worden met het wel bekende plakje cake. Niets is minder waar! Ook wat betreft catering is er heel veel meer mogelijk. 

Stel dat de overledene gek was op een broodje haring en hoe mooi is het dan om, met dat in het achterhoofd, tijdens de condoleance een broodje haring uit te laten serveren.
Of voor een borrel te kiezen en zo te proosten op het leven van de overledene. 
Een uitgebreide koffietafel met soep en brood behoort ook tot de mogelijkheden.

Men gaat steeds ruimer denken wat dat betreft. Zo kiest men er ook steeds vaker voor om de condoleance elders te laten plaatsvinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het favoriete restaurant van de overledene of wellicht zijn er thuis genoeg mogelijkheden om een condoleance te laten plaatsvinden en een cateraar in te huren. Maar ook sushi, pizza, tapas of bbq zijn vormen van catering die voorbij komen. Informeer gerust naar de mogelijkheden wat betreft uw eigen wensen.


Muziek tijdens de uitvaart

Bij vrijwel alle uitvaarten in Nederland wordt muziek gebruikt. Live gezongen, een instrument bespeeld of er wordt een cd afgespeeld met muziek die is gekozen door de overledene of door de nabestaanden. Muziek roept herinneringen op maar kan ook tranen brengen. De keuze van de muziek is één van de mooiste manieren om een uitvaartplechtigheid een persoonlijk tintje te geven. Veel mensen weten bij leven al wat er bij hun uitvaart gedraaid moet worden.

In de meeste aula’s is apparatuur aanwezig om muziek af te spelen. Daarnaast zijn er doorgaans ook faciliteiten voor livemuziek. Het kan zijn dat een van de kleinkinderen een stukje op de blokfluit speelt of dat een familielid die goed kan zingen een nummer zingt. Misschien was de overledene wel lid van een koor dat bij de uitvaart komt zingen. Eigenlijk is op dit gebied alles mogelijk. Mensen die zelf niet erg muzikaal zijn maar die wel live muziek willen horen kunnen professionele muzikanten inhuren. Ook zijn er speciale uitvaartzangers die beschikken over een uitgebreid repertoire. Uitvaartcentra beschikken over een muziekboek waar duizenden nummers in staan waaruit gekozen kan worden. Informeer bij Afscheidszorg De Calavon over de mogelijkheden.

 • Muziek tijdens de uitvaart
 • Muziek tijdens de uitvaart
 • Muziek tijdens de uitvaart
 • Muziek tijdens de uitvaart

Afscheidszorg De Calavon adviseert en helpt u bij uw keuzes

Afscheidszorg De Calavon
Jeanette van der Beek
Garsenshof 82
7231 LC Warnsveld

E-mail: afscheid@decalavon.nl
Mobiel: 06 51 61 69 93
KvK 65661915

't Warnshuus
Dreiumme 43
7232 CN Warnsveld