24/7 bereikbaar op 06 51 61 69 93

Vragen? Stel ze gerust

Kinderen en de dood

Hoe ga je daarmee om?
Kinderen en de dood

Wat doe je als ouder/verzorger?

Kinderen komen zo gemiddeld rond hun achtste jaar in aanraking met de dood. Maar wat doe je dan als ouder/verzorger, neem je je kind mee in het hele proces of houd je juist je kind ervan weg?

Een grote groep ouders/verzorgers zal in eerste instantie kiezen voor het laatste, want waarom je kind betrekken bij de dood, laat ze nog maar onbezorgd genieten van het leven, de dood komt later wel.
Een hele begrijpelijk keuze maar beter is het toch om je kind bij de dood te betrekken.
Bij het overlijden van een huisdier kan je de dood al bespreekbaar maken met je kind. Maar wat als een kind geen huisdier heeft dan doet zich al minder snel een situatie voor om over de dood te praten.

De dood hoort bij het leven en wanneer een kind onverwacht wordt geconfronteerd met het overlijden van een dierbare dan zullen er ongetwijfeld diverse vragen komen. Denk hierbij aan vragen zoals: “Wat is doodgaan”, “wat gebeurt er allemaal”, “wat komt die meneer/mevrouw hier thuis doen”, “ga ik ook dood”, wat is cremeren etc. etc.

Een kind wil antwoorden en dat kan lastig zijn. Zeker als de overledene een dierbare is. U bent zelf ook overmand door verdriet, misschien ongeloof of wanhoop. Maar heel bepalend is wel hoe een kind hierin meegenomen wordt en antwoord krijgt op zijn/haar vragen. Want wanneer kinderen geen duidelijkheid hebben over een situatie dan kunnen ze gaan fantaseren en die fantasie kan erger of enger zijn dan de werkelijkheid. Zeg ook nooit tegen een kind dat de overledene is gaan slapen want dan durft het kind straks zelf niet meer te gaan slapen.

  • Stop de dood niet weg voor een kind
  • Betrek uw kind bij de uitvaart
  • Wees eerlijk
  • Geef ook een kind de tijd om te rouwen

Er zijn diverse boekjes, liedjes e.d. te krijgen die u kunt gebruiken om met een kind in gesprek te gaan.
Daarnaast zijn er ook kinderbegeleiders, stichtingen die kinderen begeleiden etc.

Manu Keirse is een Vlaamse psycholoog die regelmatig lezingen geeft in het land. Hij wordt gezien als expert in rouw en verlies. Via google kunt u genoeg over hem vinden en wellicht is het interessant om eens een lezing van hem bij te wonen. Hij praat niet alleen over rouw bij kinderen maar rouw in het algemeen.

Wanneer u hier klikt kunt u een boekinterview lezen met Manu Keirse over het onderwerp: Vertel kinderen de waarheid over de dood!

Afscheidszorg De Calavon
Jeanette van der Beek
Garsenshof 82
7231 LC Warnsveld

E-mail: afscheid@decalavon.nl
Mobiel: 06 51 61 69 93
KvK 65661915

't Warnshuus
Dreiumme 43
7232 CN Warnsveld